duminică, 11 iulie 2010

In cautare de modele...



Omul si firea sa critica sunt ceva inseparabil. Cu totii criticam atunci cand ceva nu ne place, atunci cand ceva nu corespunde cu conceptul nostru de estetic, atunci cand ceva nu corespunde cu modul nostru de a percepe lucrurile care ne inconjoara. Toata lumea critica. Criticam politicieni, criticam muzica, criticam literatura, criticam arta, criticam orice. Multi dintre noi nici macar nu stim ce criticam, dar o facem. Aparent suntem experti in toate domeniile, cand de fapt, de cele mai multe ori, nu detinem nici macar minimul de cunostinte necesare despre ceea ce criticam. Partea urata a lucrurilor este aceea ca apar din ce in ce mai multi critici si din ce in ce mai putine modele. Iar noi, oamenii, si in special copiii, avem mai multa nevoie de modele de urmat decat de critici. Criticii de duzina de astazi nu pot fi modelele de care avem atata nevoie. Ma regasesc si eu printre cei ce cauta un model demn de urmat. Dar unde sa il caut? In cine sa vad o personalitate demna de urmat? Cine are un sistem de valori care sa ma determine sa-l iau drept model? Sunt intr-o continua cautare. Dar pana gasesc persoana respectiva mi-am ales un altfel de model. Unul mai ciudat, dar destul de bun. Un individ nepoliticos, arogant, cinic, mizantrop, un om dificil si controversat, care nu are incredere in nimeni, dar obsedat in a face intodeauna "ceea ce este bine ". Pana la urma, de cele mai multe ori, scopul scuza mijloacele. Sau nu. Dar ce mai conteaza, am un model temporar, si totusi, sunt intr-o cautare de modele. Pana gasesc altul, desi nu sunt prea increzator, il urmez p acesta. Tu ti-ai gasit deja un model? Sau esti in aceeasi continua cautare ca si mine?

6 comentarii:

  1. Daca esti stapanul propriului univers nu ai nevoie de modele...sau vrei sa vizitezi si universul altora?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. ...inteleg ca esti in cautarea unui model demn de urmat, dar ar trebui sa te gandesti mai mult la tine...poti fi chiar si TU un model pentru altii, asa ''nepoliticos, arogant si cinic'' precum sustii ca esti...:P:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca trebuie sa ne gasim modelul in fiecare persoana care are o anume trasatura ce ne atrage."Modelul ideal" niciodata nu va exista,doar daca nu apartine altui univers ,deoarece cu totii avem defecte morale.
    Eu merg dupa principiul de a-mi alege modele tipice pentru situatii tipice....deci ele sunt mai multe...si se unesc in personalitatea mea,reactionand diferit fiecare...in functie de situatia in care sunt supusa...
    Nu stiu daca am fost suficient de explicita...dar ceea ce am vrut sa spun e ca nu poti avea doar un singur model daca tinzi spre perfectiune.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu am reununtat sa-mi mai caut modele fiindca stiam ca nu voi gasi. N-a existat nimeni inaintea mea care sa gandeasca ce si cum gandesc eu, care sa vrea ce si cum vreau eu sau care sa simta ce si cum simt eu.
    Astazi nu mai am nevoie de model. Astazi vreau sa fiu unica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fiecare din noi vede in sine un ideal...Insa daca am vorbi de un om ideal de o personalitate ideala pe care am vrea sa o urmam, sa pasim pe urmele ei...ar fi inutila si infinita cautarea.Nimeni nu e ideal.Am putea insa gasi personalitati demne de urmat...aceste personalitati au si ele o multime de defecte insa poate dupa parerea fiecaruia din noi sunt astupate cu niste plusuri mari,facindune sa trecem cu vederea asupra lor,dar totusi ele exista.

    RăspundețiȘtergere